Forum Forum chorych na szpiczaka Strona Główna Forum chorych na szpiczaka
Krótki opis Twojego forum [ustaw w panelu administracyjnym]
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
proszę o poradę

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum chorych na szpiczaka Strona Główna -> Forum testowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
daro
Gość






PostWysłany: Nie 20:59, 23 Sty 2011    Temat postu: proszę o poradę

Moja mama od lipca 2010 roku leczy szpiczaka. Po trudnym okresie w ostatnich 4mcach wyniki sie poporawiły na tyle, że lekarz prowadzący skierował ja do Poznania w celu konsultacji do autoprzeszczepu.W Poznaniu byliśmy 20.01.11r. -mamę zakwalifikowano do autoprzeszczepu. Jednak mama mimo pozytywnej opini o stanie zdrowia bardzo się boi autoprzeszczepu i nie wiem jaka podejmie ostateczna decyzję. Jedni pacjeci odradzaja inni czekaja na autoprzeszczep, proszę pomóżcie podjąć nam właściwą decyzję, czy autoprzeszczep to bezpieczna metoda, jak wytrzymać tak długi okres w izolatce, jak przebiega leczenie ciężką chemią.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
teresa
Gość






PostWysłany: Wto 4:29, 01 Mar 2011    Temat postu: autoprzeszczep

31.12.2010r.mialam autoprzeszczep,ktory przeszedl bez zadnych powiklan.Czuje sie bardzo dobrze.Naprawde nie ma co sie bac.
teresa
ps.zycze wszystkiego dobrego
i powodzenia Twojej mamie Daro
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Halina




Dołączył: 01 Lis 2011
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 19:17, 06 Lis 2011    Temat postu:

Witam
Mamy podobny problem.Mąż od XII 2010 ma rozpoznanego szpiczaka.Przeszedł już kurację talidomidem,pod koniec tego miesiąca ma ostateczną ocenę,ale wyniki są więcej niż poprawne i lekarz prowadzący kazał zastanowić się nad autoprzeszczepe.Proszę o opos całego cyklu przygptrowań do auoprzeszczepu,samej "operacji"i co dalej.Dzięki z góry za wszelkie informacje.Pozdrawiam wszystkich chorych i ich Rodziny.Halina


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sylwia




Dołączył: 10 Mar 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: opolskie

PostWysłany: Sob 18:53, 10 Mar 2012    Temat postu:

Witam.mam bardzo wielka prośbe moj tata ma szpiczaka mnogiego.jest juz po 6 chemi.niestety nie znam sie na wynikach ktore sa na wypisach czy ktos moze sie orientuje ?jesli jest taka osoba prosze o wpis podam te wyniki.Błagam o pomoc.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wieloj
Administrator



Dołączył: 12 Lip 2007
Posty: 55
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Wto 22:12, 13 Mar 2012    Temat postu:

Witaj Sylwia.
Podaj te wyniki. Możesz założyć własny temat i w nim podać wyniki lub przesłać mi przez wiadomość prywatną.
A swoją drogą najlepiej wyniki oceni lekarz opiekujący się Twoim tatą.
Pozdrawiam. Wiesław (administrator).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sylwia




Dołączył: 10 Mar 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: opolskie

PostWysłany: Śro 13:46, 14 Mar 2012    Temat postu:

Jeszcze raz bardzo dziekuje wieloj!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wieloj
Administrator



Dołączył: 12 Lip 2007
Posty: 55
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Śro 17:06, 14 Mar 2012    Temat postu:

Witaj ponownie Sylwio. Nie wiem za co dziękujesz. Czy mam rozumieć, że nie będziesz już potrzebować mojej pomocy?
Pozdrawiam. Wiesław.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sylwia




Dołączył: 10 Mar 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: opolskie

PostWysłany: Śro 17:27, 14 Mar 2012    Temat postu:

Dziekuje za wskazówki co do nowego tematu.Jestem tutaj po raz pierwszy i nie bardzo wiedzialam o co tutaj chodzi.Sadze ze nie dostałes mojej wiadomosci prywatnej.Byłam dzis zawiesc ojca do szpitala,zostawilam tam wszystkie wyniki,dlatego nie moge ich podac w chwili obecnej. Lekarz oznajmil ze tata musi miec autoprzeszczep co kolwiek to znaczy.. Jesli byś wiedzial coś na ten temat posze o jakiekolwiek informacje.Czytałam juz wiele w inter.ale kazda informacja jest dla mnie ważna1 Pozdrawiam...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sylwia




Dołączył: 10 Mar 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: opolskie

PostWysłany: Nie 20:25, 18 Mar 2012    Temat postu:

Panie wieslawie mam juz wyniki oto one.
Hb g% 12,2 Ht % 40% erytrocyty 4460000 leukocyty 59000 MCV 89 PLYTKI 2661000 badania biochemiczne IgG 7,91 Na 142 K 4,3 CI 103 Ca 4,45 kreat 0,56 crp 2,57 to wyniki taty jak aby Pan mog cos napisac na ich temat bylabym wdzieczna


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wieloj
Administrator



Dołączył: 12 Lip 2007
Posty: 55
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Śro 20:46, 28 Mar 2012    Temat postu:

sylwia napisał:

Hb g% 12,2 Ht % 40% erytrocyty 4460000 leukocyty 59000 MCV 89 PLYTKI 2661000 badania biochemiczne IgG 7,91 Na 142 K 4,3 CI 103 Ca 4,45 kreat 0,56 crp 2,57

Witaj Sylwio.
Ostatnio nie miałem czasu zajrzeć na forum, dlatego odpowiadam dopiero dziś.
Po pierwsze to ocena wyników jest dosyć trudna, ponieważ musiałbym znać także wartości referencyjne (graniczne) z kart z laboratorium. Wartości te różnią się w zależności od laboratorium i sposobu analizy.
Po drugie wartości referencyjne są podane na mojej stronie w zakładce: Wartości referencyjne. Link: [link widoczny dla zalogowanych]
Nie mogę więc ocenić wyników, a jak wcześniej pisałem ocena wyników należy do lekarza.
Tym nie mniej podaję Ci dane, na podstawie których być może sama się zorientujesz.
Krwinki czerwone (RBC – Red Blood Cells).
Norma RBC u mężczyzn 4,2-5,4 miliona erytrocytów w mm3 krwi. Wzrost liczby erytrocytów jest określany jako erytrocytoza, natomiast spadek to erytropenia. Wzrost RBC jest rzadko spotykany. Może być spowodowany odwodnieniem organizmu, nowotworowym rozrostem krwinek czerwonych, przyczyną bywa również długotrwałe niedotlenienie organizmu lub zwiększona produkcja hormonu pobudzającego wytwarzanie krwinek czerwonych we krwi (erytropoetyny). Częściej jednak zdarza się niedokrwistość i zbyt niski poziom RBC. Niedokrwistość (anemia) może być wywołana utratą krwi, niedoborem witaminy B12 lub kwasu foliowego. Do niedokrwistości dochodzi też w przypadku oddziaływania różnorodnych czynników powodujących rozpad erytrocytów (niedokrwistość hemolityczna). Przyczyną niedokrwistości jest także niedobór żelaza lub inne przyczyny wtórne (choroby nerek, nowotwory, choroby przewlekłe).
Białe krwinki (WBC – White Blood Cells).
Norma to 4000 do 10 000 leukocytów w mm3 krwi. Wzrost liczby leukocytów nazywany jest leukocytozą, a spadek leukopenią. Podwyższenie WBC może być spowodowane przyczynami fizjologicznymi (wysoka temperatura otoczenia, wysiłek fizyczny, stres) lub patologicznymi (np. stany zapalne narządów, zakażenia, nowotwory). Obniżenie WBC może mieć miejsce np. w niektórych chorobach wirusowych, w chorobach wątroby, w wyniszczeniu organizmu, w uszkodzeniu szpiku (np. w aplazji szpiku).
Płytki krwi (PLT).
Norma to 150 000 do 400 000 trombocytów w mm3 krwi. Częściej od nadpłytkowości (trombocytoza) spotykane są małopłytkowości (trombocytopenie) spowodowane np. uszkodzeniem szpiku, w którym powstają płytki (wskutek niekorzystnego działania niektórych leków na szpik, zakażeniami, czy naciekami nowotworowymi).
Hemoglobina (HGB).
hemoglobina zawarta w erytrocytach wiąże tlen, a krwi nadaje czerwony kolor. Do budowy hemoglobiny niezbędne jest żelazo. Jej norma to 14 – 18 g/dl u mężczyzn. Prawidłowy zakres normy dla hemoglobiny można też podać w innych jednostkach: 8,3 – 10,5 mmol/l dla mężczyzn. Obniżenie poziomu hemoglobiny związane jest zwykle z niedokrwistością (anemią).
Hematokryt (HCT lub HT).
Hematokryt oznacza procentową objętość masy krwinek czerwonych w pełnej krwi. Wzrost wartości HCT może wskazywać na nadmierne zagęszczenie krwi (odwodnienie organizmu) lub czerwienicę, natomiast zbyt niski HCT wskazuje np. na rozrzedzenie krwi (przewodnienie) lub niedokrwistość. Norma HCT u mężczyzn 40-54%.
Wskaźnik stanu zapalnego – CRP.
CRP, czyli białko C-reaktywne, to tzw. białko ostrej fazy. Informuje o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego, zwiększa się też w chorobach nowotworowych. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko. Może być wskaźnikiem skuteczności leczenia.. Norma: do 6,0 mg/l.
Sód Na norma 135 - 147.
Potas K norma 3,70 - 5,30.
Wapń Ca norma 2,25 - 2,75.
Kreatynina norma 0,8 - 1,3.

Immunoglobulina G - IgG.
Na podstawie przeprowadzanych badan określa się stadia zaawansowania klinicznego szpiczaka mnogiego:
Stadium I- mała masa nowotworu – występuje gdy, spełnione są wszystkie poniższe kryteria: hemoglobina >10mg/dl, poziom wapnia w surowicy <3,0mmol/l, białko M w klasie IgG <50g/l, w klasie IgA <30g/l; wydalanie łańcuchów lekkich z moczem < 4g/24h; RTG kości bez zmian lub obecne 1 ognisko;
Stadium II- pośrednia masa nowotworu – występuje gdy, obecne jest ≥1 kryterium: hemoglobina 8,5-10mg/dl, poziom wapnia w surowicy 3,0mmol/l, białko M w klasie IgG 50 – 70 g/l, w klasie IgA 30 – 50 g/l; wydalanie łańcuchów lekkich z moczem 4 – 12 g/24h; RTG kości – nieliczne ogniska osteolityczne (czyli ogniska zniszczenia kości);
Stadium III- duża masa nowotworu krwi – występuje gdy, gdy, obecne jest ≥1 kryterium: hemoglobina < 8,5 mg/dl, poziom wapnia w surowicy >3,0mmol/l, białko M w klasie IgG >70 g/l, w klasie IgA >50 g/l; wydalanie łańcuchów lekkich z moczem > 12g/24h; RTG kości- liczne ogniska osteolityczne.
Ostrzegam, że spotkałem się z niewielkim zróżnicowaniem norm, w związku z czym radzę w tej sprawie konsultować się z lekarzem specjalistą lub sprawdzać normy na kartach z laboratorium analitycznego, które obok wyników powinno podawać wartości referencyjne (normy).
Pozdrowienia. Wiesław.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina
Gość






PostWysłany: Sob 22:45, 21 Kwi 2012    Temat postu: szpiczak mnogi

Witam,moja kochana Mama chorowała na szpiczaka prawie 5 lat,były to lata trudne,z ciągłą niepewnością co będzie jutro,miała niezliczone kurs chemioterapii,ale zdarzyło się że przez ponad rok nie musiała praktycznie się leczyć,tylko kontrolować.Mama nie miała żadnych przerzutów ale niestety chemia bardzo osłabiła jej serce.Trafiła do szpitala że zwykłym zapaleniem płuc,bo tygodniu gdy wszystko wracało do normy,wdał się obrzęk płuc,no a tego jej kochane serduszko nie wytrzymało.Ale często w szpitalu w którym mama się leczyła spotykałam ludzi którzy naprawdę wiele la żyją z tą chorobą i było o.k,więc trzymajcie się cieplutko i dacie radę,ponieważ każdy człowiek jest inny i ma inną siłę.Pozdrawiam.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum chorych na szpiczaka Strona Główna -> Forum testowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin